Miód Akacjowy

  • miód nektarowy pozyskiwany w okresie kwitnienia robinii akacjowej, na przełomie maja i czerwca przez okres ok. 2 tygodni
  • krystalizacja: bardzo długo pozostaje w stanie płynnym ze względu na dużą zawartość fruktozy
  • kolor: w stanie płynnym od jasno-słomkowego do zielonkowatego lub jasno-bursztynowego, czasami bezbarwny (jeden z najjaśniejszych miodów); po skrystalizowaniu od białego do kremowo-żółtego
  • zapach: delikatny, subtelny, lekko mdły, harmonizujący z kwiatami akacji
  • smak: słodki, delikatny, lekko kwaskowaty
  • polecany przy zaburzeniach pracy przewodu pokarmowego, nerek i układu moczowego oraz na przeziębienia
  • ceniony za swoje walory smakowe
ZASTOSOWANIE
  • schorzenia przewodu pokarmowego: zaburzenia trawienne, stany skurczowe oraz zapalenie żołądka i jelit, nadmierne wydzielenie soku żołądkowego; stosowany pomocniczo przy leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy: przyśpiesza odnowę błony śluzowej poprzez zwiększanie wydzielania śluzu i polepszenie ziarnowania - poprawia motorykę tych narządów
  • stosowany u chorych z lekkimi (nie-insulino-zależnymi) postaciami cukrzycy zamiast sacharozy
  • nerki i układ moczowy: skutecznie wspomaga leczenie schorzeń tych narządów z uwagi na niewielką zawartość biopierwiastków i aminokwasów
  • przeziębienia: stosowany w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych, niszcząc drobnoustroje wywołujące te schorzenia (wybiórcza aktywność antybiotyczna na gronkowce i paciorkowce); przy kaszlu bardzo dobre rezultaty uzyskuje się mieszając z naparem z malwy (50g miodu na 250ml naparu z malwy)
  • w kuracjach uspakajających i przy dolegliwościach bezsenności
  • cenna odżywka regeneracyjna w stanach wyczerpania fizycznego i umysłowego (z uwagi na dużą zawartość cukrów prostych)
  • łagodzi objawy zmęczenia, znużenia i wyczerpania organizmu
  • przy zewnętrznych chorobach skóry, podawany na rany sprawia ustępowanie zakażenia wywołanego przez ropotwórcze drobnoustroje (gronkowce, paciorkowce, laseczki zgorzeli gazowej)
  • z uwagi na delikatny smak i konsystencję wykorzystywany jako popularny środek słodzący do potraw, napojów, a zwłaszcza deserów; szczególnie lubiany przez dzieci (zarówno niemowlęta jak i starsze)
ZAWARTOŚĆ
  • flawonoidy: robinia, akacetyna
  • olejki eteryczne: linalol, farnezol, piperonal (heliotropina)
  • kwas syryngowy
  • śluzy
  • lizozym
  • niewielkie ilości związków mineralnych
  • cukry (fruktoza 48%, glukoza 41%, sacharoza 7-10%, melecytoza i inne 1-4%)