Miód Gryczany

  • miód nektarowy pozyskiwany w okresie kwitnienia gryki zwyczajnej, zazwyczaj na przełomie lipca i sierpnia, przez okres ok. 3 tygodni
  • krystalizacja: przebiega bardzo powoli, przyjmuje niejednorodną, gruboziarnistą postać, a na powierzchni może pozostać warstwa płynna
  • kolor: w stanie płynnym jasnobrunatny z lekko czerwonawym odcieniem; po skrystalizowaniu staje się jaśniejszy
  • zapach: kwiatów gryki, przyjemny i intensywny
  • smak: charakterystyczny, ostry, słodki i lekko piekący
  • polecany przy schorzeniach układu krążenia i miażdżycy, a także przy odtruwaniu wątroby oraz niedokrwistości z powodu niedoboru żelaza
  • wykazuje wysoką aktywność antybiotyczną
ZASTOSOWANIE
  • profilaktyka i leczenie chorób serca i układu krążenia, zwłaszcza o podłożu miażdżycowym
  • stosowany jako lek środek chroniący i lek odtruwający wątrobę (szczególnie świeżo zebrany z ula)
  • zabezpiecza organizm przed uszkodzeniem wątroby i nerek w wyniku niedoboru choliny
  • leczenie niedokrwistości z niedoboru żelaza u dzieci i dorosłych (duże ilości łatwo przyswajalnego żelaza, witaminy C i białek powodują wzrost poziomu hemoglobiny we krwi)
  • z tego samego powodu stosowany podczas rekonwalescencji oraz po zabiegach operacyjnych z utratą krwi
  • pobudza proces odnowy i wzmacnia organizm po długich i wyczerpujących chorobach
  • wyraźnie poprawia stan zdrowia przy leczeniu dusznicy bolesnej
  • korzystnie wpływa w leczeniu nerwicy wegetatywnej (m.in. nerwicy serca i żołądka) i innych zaburzeniach na tle nerwowym
  • stosowany przy leczeniu cukrzycy insulino-niezależnej
  • wykorzystywany w leczeniu chorób układu oddechowego, szczególnie schorzeń płuc i innych zakaźnych z towarzyszącą podwyższoną temperaturą
  • stosowany w stanach wyczerpania psychicznego
  • jako środek wspomagający przy terapii przeciwnowotworowej
  • stosowany w procesach odnowy tkanki kostnej po złamaniach
  • korzystnie wpływa w przypadku osłabienia wzroku i słuchu oraz kłopotów z pamięcią
ZAWARTOŚĆ
  • znaczące ilości magnezu, żelaza oraz innych biopierwiastków (fosfor, miedź, cynk, bor, jod, nikiel, kobalt)
  • duże ilości witamin (C, B1, B2, PP)
  • aglokon kwercetny
  • znaczna zawartość wolnych kwasów
  • duża zawartość białek – ok.0,3%
  • aminokwasy egzogenne (kwas asparaginowy, kwas glutaminowy, fenyloalanina, treonina, walina, leucyna, izoleucyna)
  • związki koloidowe – ok. 0,8%
  • bogactwo enzymów: α-emylaza, inwertaza, fosfataza (uznawany za najbogatszy w enzymy Polski miód)
  • wysoka zawartość choliny
  • lizozym
  • cukry (fruktoza 52%, glukoza 47%, sacharoza 0,3%)