Miód Lipowy

  • miód nektarowy pozyskiwany w okresie kwitnienia lipy drobno- i szerokolistnej, zazwyczaj na przełomie czerwca i lipca, przez okres 2-3 tygodni
  • krystalizacja: średni okres krystalizacji, w wyniku której przybiera postać drobnoziarnistą, krupkowatą
  • kolor: w stanie płynnym od zielonkawo-żółtego do jasno-bursztynowego; po skrystalizowaniu od biało-żółtego do złocisto żółtego
  • zapach: bardzo przyjemny, charakterystyczny, przypominający woń kwiatów lipy
  • smak: dość ostry, czasami lekko gorzkawy
  • polecany przy schorzeniach górnych i dolnych dróg oddechowych, chorobach serca i układu krążenia oraz dolegliwościach układu nerwowego i nadmiernym stresie
  • wykazuje silne właściwości antybiotyczne i działanie inhibinowe
ZASTOSOWANIE
  • uważany za najlepszy środek przy leczeniu przeziębienia, grypy, chorób z wysokimi temperaturami, schorzeń górnych i dolnych dróg oddechowych - niszczy drobnoustroje występujące na błonach śluzowych dróg oddechowych, zwłaszcza nosa i gardła (dzięki dużym ilościom olejków eterycznych), silnie oddziałuje na bakterie (gronkowce, paciorkowce, Klebsiella pneumoniae, Escherichia coli) oraz chorobotwórcze dla człowieka grzyby drożdżoidalne
    wykorzystywany przy leczeniu zapalenia oskrzeli i zapalenia płuc
  • silne działanie napotne, przeciwgorączkowe, przeciwskurczowe, przeciwkaszlowe i wykrztuśne
  • wykorzystywany przy leczeniu chorób serca i układu krążenia: nieznacznie obniża ciśnienie tętnicze krwi
  • leczenie chorób układu nerwowego:  stany nadmiernego podniecenia nerwowego, stres, bezsenność
  • dzięki zawartym olejkom eterycznym posiada łagodne działanie rozkurczające i uspokajające (u osób z chorobami serca i naczyń)
  • cenny środek dla chorych na cukrzycę niezależną od insuliny
  • korzystnie oddziałuje przy leczeniu chorób reumatycznych
  • przy leczeniu chorób układu moczowego, działa łagodnie moczopędnie skutecznie likwidując obrzęki
  • duża niezawodność przy schorzeniach ginekologicznych
  • wspomaganie leczenia chorób układu pokarmowego (właściwości przeciwbakteryjne i rozkurczowe)
  • polecany dla dzieci i młodzieży w okresach zwiększonego zapotrzebowania na energię
  • chętnie stosowany w codziennej diecie jako środek spożywczy i wzmacniający
  • z uwagi na wyjątkowo przyjemny smak i aromat wykorzystywany do doprawiania potraw i napojów
  • wzbogacanie smaku i aromatu innych miodów
ZAWARTOŚĆ
  • olejek eteryczny
  • flawonoidy (hesperetyna, hesperydyna, rutyna, izokwercytryna, tiliarozyd)
  • glikozyd tiliacyna
  • zw. triterpenowy tarakserol
  • garbniki
  • związki goryczkowe
  • saponiny
  • β-karoten
  • kwasy organiczne (kumarowy, chlorogenowy, kawowy)
  • enzym lizozym
  • cukry głównie proste w równowadze (glukoza, fruktoza)