Miód Rzepakowy

  • miód nektarowy pozyskiwany podczas masowego kwitnienia rzepaku przez około 3-4 tygodnie zazwyczaj na przełomie kwietnia i maja
  • krystalizacja: przebiega bardzo szybko (nawet w kilka dni po pozyskaniu z ula) dzięki niskiej zawartości wody i przeważającej ilości glukozy w porównaniu z fruktozą
  • kolor: w stanie płynnym lekko słomkowy, prawie bezbarwny; po skrystalizowaniu biały lub szaro-kremowy
  • zapach: słaby lecz wyczuwalny (nawet przez 2 lata) zapach kwiatu rzepaku
  • smak: bardzo łagodny, nieco mdły i lekko gorzkawy
  • polecany przy schorzeniach wątroby i dróg żółciowych, chorobach serca i naczyń wieńcowych  oraz przy stanach zapalnych dróg oddechowych
ZASTOSOWANIE
  • choroby wątroby i dróg żółciowych: detoksykacja organizmu, usprawnia metabolizm tłuszczowy wątroby, polepsza funkcjonowanie pęcherzyka żółciowego
  • serce, układ krążenia i naczynia wieńcowe: korzystny wpływ zawartych związków na metabolizm mięśnia sercowego, hamowanie procesu miażdżycowego
  • przeziębienia i stany zapalne górnych dróg oddechowych na tle bakteryjnym: zapalenie gardła, zapalenie błony śluzowej nosa, łagodzi kaszel i wzmaga odporność organizmu
  • stosowany przy chorobie dusznicy bolesnej
  • środek pomocniczy w schorzeniach nerek i układu moczowego
  • wspomaga terapię przy chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy (zmniejsza stan zapalny, przyśpiesza gojenie się tych narządów)
  • przy schorzeniach zewnętrznych stosowany na chorą tkankę oczyszcza z elementów martwych i ropnej wydzieliny, po czym przyśpiesza ziarninowanie, gojenie i bliznowacenie ran
  • przy oparzeniach skóry zabezpiecza przed tworzeniem pęcherzy i rozwojem zakażenia
  • cenna odżywka przy wyczerpaniu fizycznym i psychicznym
  • stosowany w medycynie wieku podeszłego (geratria)
  • zawarty bor powoduje odbudowę tkanki kostnej i powstrzymuje utratę wapnia, fosforu, magnezu i estrogenów (u kobiet po menopauzie)
ZAWARTOŚĆ
  • olejki eteryczne
  • garbniki
  • związki goryczkowe
  • flawonoidy (kwercetyna, kemferol, apigenina)
  • biopierwiastki
  • witaminy z grupy B, K i C
  • kwas nikotynowy
  • cholina
  • kumaryna
  • saponiny
  • śladowe ilości alkaloidów
  • β-karoten
  • związki mineralne w niewielkich ilościach lecz o dużej przyswajalności (żelazo, bor)
  • cukry (fruktoza 47%, glukoza 51%, sacharoza 0,2%, maltoza, melecytoza)