Miód Wielokwiatowy

  • miód nektarowy pozyskiwany w okresie jednoczesnego kwitnienia różnych gatunków roślin w jednym ekosystemie; rozróżnia się następujące rodzaje, zależne od pory pozyskiwania: wiosenny, z pełni lata i jesienny
  • krystalizacja: przebiega w różnym tempie, w zależności od pozyskanych nektarów
  • kolor: w stanie płynnym od jasnokremowego do herbacianego (wiosenne są jaśniejsze, letnie zazwyczaj ciemniejsze); po skrystalizowaniu staje się jasnoszary lub jasno-brązowy
  • zapach: zazwyczaj silny, przypominający wosk - wiosenne- delikatne i przyjemne podczas gdy letnie mają woń zdecydowaną
  • smak: zazwyczaj słodki, choć bywa zróżnicowany, zależnie od nektaru pozyskanych kwiatów; miody wiosenne zazwyczaj łagodne w smaku, podczas gdy letnie mają smaki bardziej zdecydowane; czasami wyczuwa się dominację jednego konkretnego nektaru (np. lipy, gryki, akacji, mniszka, etc.)
  • polecany przy leczeniu stanów alergicznych dróg oddechowych, przy wyczerpaniu fizycznym i psychicznym oraz przy schorzeniach serca i naczyń krwionośnych
  • wykazuje stosunkowo niską aktywność antybiotyczną
ZASTOSOWANIE
  • stany alergiczne dróg oddechowych - w ramach kuracji lub profilaktycznie przed pyleniem; stosowany przy takich dolegliwościach jak atopowa astma oskrzelowa, katar sienny (pyłkowica, alergiczny nieżyt nosa); najkorzystniej jest podawać miód niewirowany i niefiltrowany
  • często używany w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego organizmu
  • schorzenia serca i naczyń krwionośnych - z uwagi na bardzo wysoką zawartość cukrów prostych, szeroko stosowany w profilaktyce i leczeniu dolegliwości mięśnia sercowego i naczyń krwionośnych
  • często stosowany przy leczeniu chorób wątroby i woreczka żółciowego, wspomagając te organy przy detoksykacji organizmu
  • z uwagi na łagodny smak szczególnie polecany dla dzieci przy profilaktyce i podczas kuracji grypy, przeziębienia i ogólnie dolegliwościach dolnych dróg oddechowych
  • dzięki swoim walorom smakowym i odżywczym chętnie używany w codziennym żywieniu zarówno przez dzieci jak i dorosłych
ZAWARTOŚĆ

Skład różni się w zależności od czasu pozyskiwania i rodzajów zebranych nektarów.

  • zasadniczo miody wielokwiatowe są bardzo bogate w glukozę i fruktozę, choć miody wiosenne są w nie bogatsze, podczas gdy letnie i jesienne bogatsze są w enzymy, biopierwiastki i związki o działaniu przeciwdrobnoustrojowym
  • lizozym
  • β-karoten (prowitaminy A)
  • duże ilości krzemu (odpowiedzialnego za odnowę skóry, włosów, kości i prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego)
  • oraz wolnych kwasów
  • pyłek kwiatowy
  • wosk