Miód Wrzosowy

  • miód nektarowy pozyskiwany w okresie kwitnienia wrzosu zwyczajnego, zazwyczaj od sierpnia do października; nektar pozyskiwany zawsze w pierwszej połowie dnia
  • krystalizacja: przebiega w różnym tempie, od kilku tygodni do wielu miesięcy; po skrystalizowaniu przybiera postać drobnoziarnistą, masłowatą
  • kolor: w stanie płynnym ciemno-bursztynowy z czerwonawym odcieniem; po skrystalizowaniu staje się żółtopomarańczowy lub brunatny
  • zapach: silny aromat przypominający zapach kwiatu wrzosu
  • smak: przyjemny choć mało słodki, czasami nawet lekko gorzkawy i cierpki; zazwyczaj niezbyt ceniony za walory smakowe
  • polecany przy schorzeniach nerek, dróg moczowych i gruczołu krokowego, w stanach zapalnych jamy ustnej i gardła oraz stanach zapalnych żołądka i jelit
  • w porównaniu z innymi miodami posiada silnie galaretowatą konsystencję
  • wykazuje raczej średni lub wręcz niski poziom aktywności antybiotycznej
ZASTOSOWANIE
  • schorzenia nerek, dróg moczowych i gruczołu krokowego: działanie moczopędne, bakteriobójcze i przeciwzapalne; stosowany profilaktycznie przez mężczyzn powyżej 40 roku życia; używany przy trudnościach z wydzielaniem moczu oraz pomocniczo przy leczeniu kamicy nerkowej
  • stany zapalne jamy ustnej i gardła: wykorzystywany bakteriobójczo i przeciwzapalnie przy leczeniu schorzeń błony śluzowej jamy ustnej i gardła
  • w leczeniu przewlekłego zapalenia migdałków podniebnych
  • stany zapalne żołądka i jelit: działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie oraz pełni funkcję regulującą przy biegunkach lub zaparciach
  • przy leczeniu schorzeń przewodu pokarmowego zawarte liczne enzymy wspomagają trawienie i przyswajanie pokarmu
  • dodatek odżywczy i dietetyczny przy niedoborach pokarmowych: liczne witaminy i biopierwiastki stymulują prawidłową przemianę materii
  • w terapii dolegliwości reumatycznych
ZAWARTOŚĆ
  • duża zawartość łatwo przyswajalnego białka (0,5 - 1,6%)
  • substancje koloidowe (0,5 - 3,3%)
  • flawonoidy (apigenina, izoramnetyna, kemferol, kwas elagowy)
  • bogate źródło witamin (A, B2, B6, C, PP)
  • i biopierwiastków (w tym łatwo przyswajalnego żelaza)
  • dużo zawartość wolnych kwasów, co stanowi o lekko kwaskowym smaku
  • oraz enzymów (fosfataza, glikozyd fenolowy arbutyna)
  • garbniki
  • saponiny
  • skrobia
  • substancje żywiczne
  • cukry (glukoza, fruktoza, sacharoza 0,8%)