Miód ze Spadzi Liściastej

  • miód pozyskiwany od wiosny do jesieni ze spadzi drzew liściastych takich jak topola, brzoza, klon, lipa, akacja, dąb, osika, wierzba, buk, jawor, leszczyna, głóg, śliwa, czereśnia oraz spadzi roślin zielonych (zboża, trawy, drzewa i krzewy owocowe) zazwyczaj, gdy suche lato nie zapewnia dostatecznej ilości nektaru; spadź stanowi słodka i lepka ciecz produkowana przez mszyce i czerwce, jako produkt uboczny po wyssaniu przez te owady soku z liści i gałęzi roślin i przyswojeniu białka
  • w stanie płynnym posiada konsystencję gęstej cieczy
  • krystalizacja: przebiega od kilku tygodni do kilku miesięcy, a w wyniku powstaje postać średnioziarnista
  • kolor: w stanie płynnym od zielonkawo-herbacianej do jasnobrązowej (z dębu jest ciemnobrązowy); po skrystalizowaniu staje się ciemniejszy – szarobrązowy z odcieniem szarozielonym do brązowego
  • zapach: słaby, lekko korzenny
  • smak: na ogół łagodny z cierpkawym lub żywicznym posmakiem
  • polecany przy schorzeniach nerek i dróg moczowych, wątroby i dróg żółciowych oraz przewodu pokarmowego i jelit
  • wykazuje raczej niską aktywność antybiotyczną
ZASTOSOWANIE
  • choroby nerek i układu moczowego: dzięki zawartym substancjom działa moczopędne, przeciwzapalnie i dezynfekująco
  • choroby dróg żółciowych, wątroby i jelit: łagodne działanie przeciwzapalne, diuretyczne i spazmolityczne
  • choroby układu oddechowego, dzięki swoim walorom  odżywczym, wzmacniającym, przeciwzapalnym i odnawiającym
  • przy dolegliwościach przewodu pokarmowego, regulując przemianę materii; działanie przeciwbakteryjne i rozkurczowe w stanach zapalnych jelit
  • schorzenia serca i naczyń krwionośnych
  • leczenie nerwic i chorób układu nerwowego
  • wykorzystywany jako odżywka regenerująca: działanie odżywcze i odtruwające organizm
  • używany przez  osoby z anemią, w szczególnie dzieci
  • używany przez osoby chore na cukrzycę
  • schorzenia skóry: właściwości przeciwdrobnoustrojowe i przeciwzapalne; oczyszcza rany po czym przyśpiesza ich gojenie się
ZAWARTOŚĆ
  • duże ilości biopierwiastków, kwasów organicznych i enzymów, co stanowi o jego wysokich walorach leczniczych
  • cukry (fruktoza i glukoza - conajmnij 60%, sacharoza z melecytozą do 10%)
  • komórki glonów (głównie zielenic, które decydują o zielonkawym odcieniu choć jest ich mniej niż w spadzi iglastej)
  • zarodniki grzybów (osmofilnych)
  • domieszki pochodzenia zwierzęcego (fragmenty owadów oraz ich wydaliny)